Φεστιβάλ Μουσικότροπο

ταξίδι στην τέχνη

Η αναζήτηση μιας διαφορετικής μουσικής πρότασης, η ακρόαση αριστουργημάτων από σπουδαίους μουσικούς, η μουσική σαν παιχνίδι, σαν θεραπεία, σαν έκφραση και όλοι οι τρόποι που μας φέρνουν κοντά στη μουσική, δημιούργησε την ιδέα του φεστιβάλ «Μουσικότροπο».

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο δίνει το παρόν για τρίτη συνεχή χρονιά με υψηλούς στόχους, καθιερώνοντας ένα σημαντικό θεσμό στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Λάρισας με πανελλήνια ακτινοβολία.

Η πολυδιάστατη παρουσία του έχει χαρακτήρα πρωτίστως καλλιτεχνικό αλλά και κοινωνικό – εκπαιδευτικό. Ο κύκλος των δράσεων του είναι ποικιλόμορφος και διαμορφωμένος έτσι ώστε να καλύπτει διαφορετικά μουσικά ενδιαφέροντα και ανάγκες.

Με υψηλής ποιότητας παροχές σε όλες του τις δράσεις, οι οποίες είναι άρτια οργανωμένες, προσεγγίζει το επίπεδο μεγάλων καλλιτεχνικών οργανώσεων προσελκύοντας το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού. Συγκεντρώνει επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους με επιμορφωτικές δράσεις και μετατρέπεται σε πόλο έλξη για παιδιά, φέρνοντας τα κοντά στη μουσική.

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο αποτελείται από τέσσερις συναυλίες που είναι και το κέντρο αυτής της γιορτής.

Οι συναυλίες πλαισιώνονται από παράλληλες δράσεις οι οποίες αποτελούνται από επιμορφωτικά σεμινάρια-εργαστήρια για μουσικούς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, εμψυχωτές όλων των βαθμίδων σε επαγγελματική ή μη βάση, από προγράμματα για παιδιά, καθώς και έκθεση Εικαστικών Τεχνών.

Οι συναυλίες παρουσιάζονται τα βράδια του Σαββάτου ή Κυριακής, ενώ τα επιμορφωτικά προγράμματα τα πρωινά του Σαββάτου και Κυριακής. Σε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

Τα προγράμματα για παιδιά και για σχολεία ανήκουν στον πυρήνα της εκπαιδευτικής πολιτικής του φεστιβάλ, στοχεύοντας στην εξοικείωση των μαθητών με το συναυλιακό χώρο, τη γνωριμία τους με τα μουσικά όργανα, καθώς και με το μουσικό πολιτισμό.

Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τις ημέρες και ώρες που ανακοινώνονται στο προγράμματα για παιδιά.

1η εβδομάδα

Σάββατο 2/2/19

Αναλυτικά

2η εβδομάδα

Σάββατο 9/2/19
και Κυριακή 10/2/19

Αναλυτικά

3η εβδομάδα

Σάββατο 16/2/19
και Κυριακή 17/2/19

Αναλυτικά

4η εβδομάδα

Σάββατο 23/2/19
και Κυριακή 24/2/19

Αναλυτικά

Συναυλίες

Στις συναυλίες, που είναι και το επίκεντρο του φεστιβάλ, συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικοί αναγνωρισμένοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και παρουσιάζουν συναυλίες υψηλού επιπέδου.

Κάθε μία από τις συναυλίες έχει ξεχωριστή δομή και χαρακτήρα όσον αφορά τον αριθμό των μελών των καλλιτεχνών, τη σύσταση των οργάνων, καθώς και τη στιλιστική μουσική προσέγγιση.

Επιμορφωτικά προγράμματα

Μια συνολική παρέμβαση που αφορά το καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και παιδαγωγών όλων των βαθμίδων.

Εκπαιδευτικοί της μουσικής, της γυμναστικής αλλά και της ειδικής αγωγής θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους με φρέσκες ιδέες, και έμπνευση. Ειδικοί επιστήμονες παρουσιάζουν προγράμματα διαφορετικών θεμάτων που προσαρμόζονται στις διδακτικές ανάγκες του κάθε διδάσκοντα.

Για καλλιτέχνες όλων των οργάνων και τραγουδιού, όλων των επιπέδων, παρουσιάζονται εργαστήρια με ειδικά θέματα, στοχεύοντας στην σωματική και ψυχολογική απελευθέρωση για την βέλτιστη εκτέλεση-ερμηνεία.

Προγράμματα για παιδιά
Προγράμματα για σχολεία

Ο κόσμος της μουσικής έρχεται κοντά στα παιδιά ευχάριστα και διασκεδαστικά. Ειδικοί παιδαγωγοί καθώς και μουσικά σύνολα με προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα, αλλά και διαθεματικές προσεγγίσεις της μουσικής με άλλες τέχνες, όπως ο χορός, τα εικαστικά, η αφήγηση, και το θέατρο, παρουσιάζονται είτε προσκαλώντας σχολεία πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ημέρες και ώρες σχολικού ωραρίου, είτε με ελεύθερη πρόσκληση σε όλα τα παιδιά της πόλης σε ημέρες και ώρες που ανακοινώνονται.

Έκθεση Φωτογραφίας

Έκθεση φωτογραφίας σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιάζεται στον αίθριο χώρο του ωδείου. Η σύνδεση της μουσικής με άλλες τέχνες.

Σύλληψη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Οργάνωση
Χρήστος Λενούτσος

Φωτογραφία: Κώστας Μάντζιαρης

Ο Χρήστος Λενούτσος είναι πιανίστας και ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στην τάξη της Αριάδνης Καλλιάζη, αποκτώντας δίπλωμα πιάνου με διάκριση. Επίσης σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Γιάννη Τσανακά.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών του Graz Αυστρίας στο σολιστικό τμήμα πιάνου στην τάξη των Doris Wolf-Blumauer & Elza Kolodin. Αποφοίτησε με τον τίτλο ΄΄Magister der Kuenste ( Master of Art)”.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «Ελένη Μυκονίου»  από την Ακαδημία Αθηνών για την καλλιτεχνική του πορεία. 

Έχει λάβει υποτροφίες του ιδρύματος Τζίνα Μπαχάουερ, του Υπουργείου Επιστημών & Ερευνών Αυστρίας καθώς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Οι μέχρι τώρα καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολλά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς και εμφανίσεις ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες. Είναι μέλος του μουσικού συνόλου PIANDAEMONIUM (6 πιάνα-12 πιανίστες) και έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες, όπως Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κλπ.

Παρακολούθησε σεμινάρια σαν ενεργό μέλος με  σημαντικούς πιανίστες, όπως Lazar Bermann, Κατερίνα Πολυζωίδου - Σουρβάλη, Lev Vlassenko, Rudolf Kehrer, Bernard Ringeisen, Patrick Cohen, Malkom Bilson.

Έχει διδάξει πιάνο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για περισσότερα από δέκα χρόνια ως ειδικός επιστήμονας, ενώ είναι καθηγητής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πλήθος μαθητών του έχουν αποφοιτήσει από την τάξη του, από το Πανεπιστήμιο με ειδίκευση πιάνου καθώς και από το ωδείο, ακολουθώντας μουσική σταδιοδρομία.

Eίναι ο ιδρυτής του φεστιβάλ Μουσικότροπο που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας καθώς και του φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης outHEAR New Music Week που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών του Γκρατς Αυστρίας.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Χορηγοί

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας που στηρίζουν αυτό το ταξίδι στην τέχνη.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος


Βοηθοί παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Νίκη Γκόβαρη
Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Κανάρης Τσεντίδης
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Small Studio

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Designed & Developed by Small Studio