Πρόγραμμα 3ης εβδομάδας

Σάββατο 16/2/19 και Κυριακή 17/2/19

Εργαστήριο
Ορθοσωμικής για μουσικούς

 • Ημερομηνία:
  Σάββατο 16/2/19
 • Τοποθεσία:
  Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή» ΔΩΛ
 • Ώρες:
  10:30 – 14:30, 16:00 – 19:00
 • Κόστος συμμετοχής:

  Κανονική 30€, μειωμένη 20€ (φοιτητές, μαθητές, ΑΜΕΑ).

Το εργαστήριο Ορθοσωμικής για Μουσικούς© δίνει την ευκαιρία σε μουσικούς μαθητές, καθηγητές και ερμηνευτές όλων των οργάνων και φωνών να πληροφορηθούν, να γνωρίσουν και να μελετήσουν τις θεμελιώδεις αρχές που συμβάλλουν σε μία αβίαστη, εύκολη και ελεύθερη μουσική πράξη.

Περιγραφή της μεθόδου

Η Ορθοσωμική για Μουσικούς© είναι μία εκπαιδευτική μέθοδος που δημιουργεί τα απαραίτητα θεμέλια για την άρτια κινητική και αντιληπτική παιδεία των μουσικών. Είναι η πρώτη μέθοδος στο είδος της που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 2003 από τον Χρήστο Νούλη.

Η ανάγκη της Ορθοσωμικής για Μουσικούς© προκύπτει από την ανάγκη των μουσικών για βελτίωση της σωματικής τους απόδοσης και την πρόληψη προβλημάτων που προκύπτουν από την έντονη και καθημερινή μελέτη και την αντιμετώπιση των πολλαπλών σωματικών προβλημάτων των μουσικών.

Πώς λειτουργεί

Η Ορθοσωμική για Μουσικούς© συνδυάζει συστηματικά αρχές εδραιωμένων τεχνικών πρόληψης, αποκατάστασης και επανεκπαίδευσης σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα θεωρητικής ενημέρωσης και πρακτικής εφαρμογής. Με προσηλωμένη και ενεργή επαφή ο μουσικός βιώνει και αναπτύσσει την δεξιοτεχνική κίνηση, την ανατομία της κίνησης και την νευρο-μυϊκή αντίληψη που χρειάζεται να εφαρμόσει στην μελέτη και την ερμηνεία.

Οι γνώσεις που αποκτούν οι μουσικοί στα πλαίσια του εργαστήριο Ορθοσωμικής για Μουσικούς© προλαμβάνουν μυοσκελετικά προβλήματα και εμπλουτίζουν τις κινητικές και χορογραφικές τους γνώσεις σε ύψιστο επίπεδο. Έτσι η δεξιοτεχνία γίνεται απλά μία φυσική διαδικασία.

Εκπαιδευτικοί Στόχοι Εργαστηρίου
Ευκολία στην κίνηση και δεξιοτεχνία στην ερμηνεία της μουσικής
Βιωματική εξερεύνηση της σωματικής χαρτογράφησης
Ανάλυση σωματικών κινδύνων που ελλοχεύουν στη μελέτη, διδασκαλία και ερμηνεία
Αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από υπέρ-χρηση και κακή χρήση
Εργονομία και μουσική μελέτη
Ενημέρωση για την πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων των μουσικών

Επιμέλεια

Χρήστος Νούλης

Ο Χρήστος Νούλης εισήγαγε την Ορθοσωμική για Μουσικούς © στην Ελλάδα το 2003 παραδίδοντας διαλέξεις, σεμινάρια και τακτικά μαθήματα σε μουσικούς με στόχο την κινητική τους βελτίωση και τη συνειδητοποίηση των σωματικών τους δυνατοτήτων. Έκτοτε, μία πληθώρα μαθητών, εκπαιδευτών και ερμηνευτών μουσικής έχουν επωφεληθεί από τον πλούτο των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που παρέχει η Ορθοσωμική για Μουσικούς © έχοντας εκπληρώσει τις δεξιοτεχνικές και ερμηνευτικές τους απαιτήσεις και έχοντας απαλλαγεί από σωματικά ζητήματα.

Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Μαρίας Γεωργιάδου από όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα Πιάνου με «Άριστα Παμψηφεί» και «Α” Βραβείο».

Στο Royal College of Music του Λονδίνου έγινε δεκτός με την υποτροφία «Exhibition» στις τάξεις των Niel Immelman και Ruth Gerald. Αποφοίτησε με πτυχίο διδασκαλίας πιάνου DipRCM (Teaching) και με πτυχίο σολίστ Μπάτσελορ ΒΜυs(Hons)RCM με «Άριστα» και «Α” Βραβείο». Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε επίπεδο Μaster στο Royal College of Music ως υπότροφος του ιδρύματος «The Leverhulme Trust» και αποφοίτησε με τον τίτλο MMus (RCM) με ειδικότητα στην πιανιστική ερμηνεία (Advanced Performance Studies). Είναι διδάκτωρ του Birmingham Conservatoire στο Πανεπιστήμιο BCU όπου ερεύνησε επί επτά χρόνια τις επιδράσεις των σωματικών μεθόδων στην πιανιστική ερμηνεία. Παράλληλα, μελέτησε εντατικά με τους σολίστες και παιδαγωγούς Δόμνα Ευνουχίδου, Carmen Bravo – Mompou, Ruben Lifschitz, Stephane Lemelin, Roger Vignoles και Valeria Szervansky. Συμμετείχε ενεργά σε σεμιναριακά μαθήματα με τους Kenneth Gilbert, Tanya Prochazka, Cuthron Sturrock, Robert Sutherland (επίσημος πιανίστας της Μαρίας Κάλλας), Martino Tirimo, Dimitar Tsanev, Edna Golandsky και Luba Zuk.

Ως σολίστ, συμμετείχε ενεργά στα φεστιβάλ «Bach Marathon» του Associated Board of the Royal Schools of Music, το Φεστιβάλ Αθηνών στην Επίδαυρο, το 1 Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου, το Φεστιβάλ SPECTRUM σύγχρονων Βρετανών συνθετών, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Μουσικότροπο και στο Φεστιβάλ της Bienne στην Ελβετία. Έχει ηχογραφήσει για το Γ΄ πρόγραμμα του Ελληνικού Ραδιοφώνου και για την Ελληνική Τηλεόραση 3. Έχει κάνει πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών (Αστρινίδης, Θεοδωράκης, Κούκος, Κωνσταντινίδης) στην Αγγλία, την Γαλλία και τον Καναδά όπως επίσης και ξένων συνθετών (Alwin Gayle, Roger Redgate, Ηeitor Villa – Lobos). Έχει ηχογραφήσει σε CD τα έργα για πιάνο της Μαρίας Γεωργιάδου και έργα για πιάνο του Κώστα Μπραβάκη. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας, στην Ελβετία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Γαλλία και την Αγγλία και είναι ιδρυτικό μέλος των μουσικών συνόλων Le Cortège d” Orphée, The Aegean Duo και Piandaemonium. Από το 2014 αποτελεί μέλος του Nexus Trio.

Από το 1998 ο Χρήστος Νούλης αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την αντίληψή του περί τεχνικής, κίνησης και ερμηνείας ύστερα από προσωπική εμπειρία συνδρόμου υπέρχρησης (RSI) το οποίο τον οδήγησε στην παράλυση. Η επανεκπαίδευση στην κίνηση έγινε με την ενθάρρυνση της θεραπεύτριας της μεθόδου Rolfing, Jenny Crewdson, η οποία πρώτη τον μύησε στην υγιή κίνηση σε συνολικό σωματικό επίπεδο και σε ειδικό τεχνικό επίπεδο ερμηνείας της μουσικής. Επί δύο χρόνια εφάρμοσε και μελέτησε μία πληθώρα διαθέσιμων μεθόδων παραδοσιακής και εναλλακτικής θεραπείας και επανεκπαίδευσης στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ελβετία και τον Καναδά.

Από το 2000 ο Χρήστος Νούλης διεύρυνε το επαγγελματικό του ενδιαφέρον στον τομέα της ορθοσωμικής ερμηνευτών των παραστατικών τεχνών. Έχοντας μάθει Yoga σε νεαρή ηλικία, μελέτησε Rolfing movement με την Jenny Crewdson και τον Hubert Godard, ορθοσωμική και τη μέθοδο Pilates με τον Alan Herdman στο Λονδίνο, Tai Chi και Qi Gong με τον Michael Palmer και τον Brad Shultz.

Εκπαιδεύτηκε με τον Lionel Brannigan για την απόκτηση του πτυχίου διδασκαλίας της μεθόδου Rehabilitation Pilates Method®. Με την διετή καθοδήγηση της Jirna Kallidis ειδικεύτηκε στην διδασκαλία της μεθόδου Yoga Therapy (P.E.I.).

Η πρώτη επαφή του με την Τεχνική Alexander ήταν στο Royal College of Music με την Judith Κleinman και τον Peter Βuckoke και έπειτα σε ιδιαίτερα μαθήματα με την Anne Rees, την Annabel Breakfield, την Penny O’Connor και τον Peter Nobes. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εξειδικευμένων μαθημάτων στην Τεχνική Alexander με βασικούς παιδαγωγούς του έργου του FM Alexander όπως οι Tracy Gil, Simon Gore, Martin Warner, Adrian Bourner, Helena Sime, Ulf Toelle, Jill Tapin, Sandra Tancock, Estella Cauldwell, Richard Cauldwell, Jennifer Mackerras, Jacky Morgan, Veronica Pollard, Caroline Jucker, Pat Young, Oliver Lee, Michael McCulloch, Karen Evans, Linda Rosenberg, Jane Toms, Lynne Cartlidge, Gordon Plant, Aingeala DeBurca, Katey Sleeman, Sabine Bodefeld, Anke Leppke Christa Rahlf, Cathy Aicardi, Emma Jarrett, Catherine Harry. Η βασική του προσέγγιση στην διδασκαλία της Τεχνικής Alexander είναι αποτέλεσμα της τετραετούς σπουδής με τον Δόκτορα Don Weed στην μέθοδο ITM (Interactive Teaching Method).

Έχει διδάξει στην Μεγάλη Βρετανία στο Royal College of Music JD , στο Music School for Children του Λονδίνου και στο Francis Holland School (ABRSM), στον Καναδά στο Πανεπιστήμιο της Alberta όπου και απέσπασε τις τιμητικές υποτροφίες για ερμηνεία και διδασκαλία «Harriet Snowball Winspear Graduate Assistantship», «Beryl Barns Memorial Award» και «Honorary FS Chia Scholarship», στη Γαλλία στην σχολή «Sikorski » του Παρισιού. Έχει επίσης διδάξει Ορθοσωμική για Μουσικούς© και την Τεχνική Alexander σε σεμινάρια και θερινές ακαδημίες όπως το Μουσικό Χωριό Αγίου Λαυρεντίου, τα Μουσικά Σεμινάρια του Νυμφαίου, τη θερινή Ακαδημία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το Μουσικό Καλειδοσκόπιο, την θερινή ακαδημία ITM Cirencester Summer Workshop και σε πληθώρα ωδείων και μουσικών σχολών ανά την Ελλάδα.

Ο Χρήστος Νούλης είναι μέλος της ένωσης καθηγητών Τεχνικής Alexander ITMTA (Interactive Teaching Method Teachers Association), της AEMDA (Association Européene Médecine des Arts) καθώς και μέλος της Ένωσης Ιατρικής των Παραστατικών Τεχνών PAMA (Performing Arts Medicine).

Το 2016 οργάνωσε το 1ο Συνέδριο Σωματικών Μεθόδων για Μουσικούς στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και επί σειρά δύο ετών δίδαξε το μάθημα της Τεχνικής Αλεξάντερ για Μουσικούς στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια όπως το «1ο και 2ο Διεθνές συνέδριο για την Ιατρική των Μουσικών», το “Musicians’ Benevolent Congress”, το «Διεθνές Συνέδριο για την νόσο Alzheimer», το International Scientific Symposium Music Therapy: Music-Soul Body, το “International Conference in Biomechanics” και το “Women’s Institute Well-being Festival”, το International Symposium-Workshop: Music Therapy-Alexander Technique, την Ελληνική Ένωση για την Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), το διεθνές συνέδριο ISME 2012 (International Society for Music Education), στον οργανισμό TOWER, στο Ευρωπαϊκό κέντρο CEDEFOP, στο Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Birmingham Conservatoire, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μαθητές του Χρήστου Νούλη που ακολούθησαν προγράμματα Ορθοσωμικής για Μουσικούς© έχουν συνεχίσει την μουσική τους σταδιοδρομία επιτυχώς σε ωδεία και πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού όπως Royal Welsh College of Music and Drama, Zürcher Hochschule der Künste, Guildhall School of Music and Drama, Trinity Laban Conservatoire of Music, Conservatorium van Amsterdam, Mozarteum University Salzburg.


Απαραίτητη η κράτηση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Είστε καθηγητής του ωδείου ή μέλος της Φιλαρμονικής;
Πατήστε εδώ.

Συναυλία
Σωκράτης Σινόπουλος Quartet

Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την Jazz και τη σύγχρονη μουσική
Νέες συνθέσεις για λύρα και piano trio εμπνευσμένες από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις.

 • Ημερομηνία:
  Κυριακή 17/2/19
 • Τοποθεσία:
  Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
 • Ώρα έναρξης:
  20:30
 • Εισιτήρια:

  Προπώληση: Κανονικό 10€,
  Μειωμένο 6€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)
  Ταμείο: Κανονικό 12€,
  Μειωμένο 8€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Οι μελωδίες του Σωκράτη Σινόπουλου σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς του κουαρτέτου δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα και μνήμες.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011 δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τον τίτλο Eight Winds (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

“Πρόκειται για μερικά ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα”, όπως λέει ο Σωκράτης Σινόπουλος, “τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά και με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι οκτώ άνεμοι συμβολίζουν τα διάφορα διεθνή ή τοπικά μουσικά στυλ και τάσεις. Το ζητούμενο όμως εδώ δεν είναι να αφεθείς να σε παρασύρουν μακριά, όσο γοητευτικό ή περιπετειώδες κι αν είναι αυτό, αλλά να αισθανθείς τους ανέμους ακίνητος, στον δικό σου τόπο, σε νηνεμία.”

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Γιάννης Κυριμκυρίδης - πιάνο

Ο Γιάννης Κυριμκυρίδης γεννήθηκε το 1979  στα Γιάννενα όπου και μεγάλωσε.  Ξεκίνησε σπουδές στο κλασσικό πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών. Παράλληλα με την δραστηριότητά του ως μοσικός σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Rotterdam School of Management. Έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Ara Dinkjian, Σωκράτης Σινοπουλος, Haig Yazdjian, Ελ. Αρβανιτάκη, Διονύσης Σαββόπουλος κ.α.

Δημήτρης Τσεκούρας - μπάσο

Ο Δημήτρης Τσεκούρας γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον με έντονη μουσική δραστηριότητα, καθώς ο πατέρας του είναι πιανίστας - ενορχηστρωτής και η μητέρα του καθηγήτρια σύγχρονου χορού. Σε προσχολική ηλικία ξεκίνησε πιάνο και βιολί. Μεγαλώνοντας απέκτησε επαφή με τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα και αργότερα στην εφηβεία, ασχολήθηκε με κιθάρες και ντραμς, ανακαλύπτοντας τελικά την αγάπη του για το μπάσο.

Έχοντας φτάσει το επίπεδο του κλασικού βιολιού στην ανωτέρα, σε ηλικία 20 ετών αποφάσισε να αφήσει το βιολί και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το κοντραμπάσο. Με καθηγητή τον Τάσο Κάζαγλη στο Ωδείο Αθηνών, πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα με το ωδείο άρχισε να συμπράττει ως κοντραμπασίστας με σχήματα από τον χώρο της παραδοσιακής και της world μουσικής συμμετέχοντας σε  πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε ηχογραφήσεις δίσκων και θεατρικές παραγωγές.

Δημήτρης Εμμανουήλ - τύμπανα

Ο Δημήτρης Εμμανουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του μουσικού γυμνασίου-λυκείου Παλλήνης όπου μαθήτευσε κοντά σε κορυφαίους μουσικούς στα ελληνικά και βαλκανικά κρουστά καθώς και στα Ethnic, Latin και Multi Percussion. Το 1997 συμμετείχε ως μαθητής στους Πανελλήνιους-Μαθητικούς-Μουσικούς αγώνες όπου και τιμήθηκε με ειδική διάκριση σε ηλικία 17 ετών. Από την αποφοίτησή του και μετά αρχίζει την δραστηριότητά του, αρχικά στον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής παίζοντας με χορευτικούς συλλόγους σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και αργότερα  συνεργάζεται με κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς καθώς και πολυάριθμα μουσικά σύνολα τα οποία ερμηνεύουν μουσικές της ανατολικής μεσογείου. Σημαντική είναι και η παρουσία του σε ηχογραφήσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Διδάσκει κρουστά στο ωδείο «Modern Music School».

Σωκράτης Σινόπουλος - λύρα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα με την Μαρία Γαλάνη και τον Βασίλη Γρατσούνα, θεωρητικά με τον Μιχάλη Αδάμη και βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Γιάννη Τσιαμούλη. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Έκτοτε, συνεργάζεται με μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει ηχογραφήσει για την Blue Note με τον Charles Lloyd, για την Harmonia Mundi με τον Jean Quihen Queyras και για την ECM με την Ελένη Καραΐνδρου. Το 1999 βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών: «Μελίνα Μερκούρη». Το 2010 δημιούργησε το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet. Το πρώτο άλμπουμ του κουαρτέτου εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τίτλο “Eight Winds” και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Το 2018 εκδόθηκε το άλμπουμ του “Under the Rose Tree – Tunes from the Greek musical traditions” από την εταιρεία Saphrane records που επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα  CD για το 2018 από την ένωση κριτικών μουσικής της Γερμανίας. Είναι    Αναπληρωτής Καθηγητής του  Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Χορηγοί

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας που στηρίζουν αυτό το ταξίδι στην τέχνη.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος


Βοηθοί παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Νίκη Γκόβαρη
Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Κανάρης Τσεντίδης
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Small Studio

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Designed & Developed by Small Studio