Πρόγραμματα για σχολεία

(Για μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου)

Δευτέρα 18/2/19

ARTéfacts ensemble

Συναυλία

Προσεγγίζοντας τη σύγχρονη μουσική σκέψη μέσω ρυθμού

  • Ημερομηνία:
    Δευτέρα 18/2/19
    10:00, 11:30
  • Τοποθεσία:
    Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Το μουσικό σύνολο ARTéfacts ensemble, ασχολείται συστηματικά με την μετάδοση και την ανάδειξη της λεγόμενης «σύγχρονης» ή «νέας» μουσικής, για πάνω από μία δεκαετία. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έχει πραγματοποιήσει εκτός από συναυλίες, σεμινάρια – συνεδρίες με στόχο την κατανόηση αυτής της μουσικής. Ενα είδος μουσικής απαιτητικό τόσο για τους εκτελεστές όσο και για τους ακροατές της.

Στην συνάντηση αυτή θα προσεγγίσουμε την «νέα» μουσική μέσω του ρυθμού. Μια θεμελιώδης έννοια για την ίδια την τέχνη, η οποία υπήρξε ο θεμέλιος λίθος της και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τους συνθέτες του 20ου και 21ου αιώνα με τους οποίους θα ασχοληθούμε εδώ.

Φυσικά, είναι ένα μικρό μέρος της ερμηνείας της «σύγχρονης» μουσικής, όμως θα μας βοηθήσει να εισχωρήσουμε στον τρόπο σκέψης των συνθετών. Μακριά από την στείρα εγκυκλοπαιδική πληροφορία  η οποία δεν υπήρξε στόχος μας και στοχεύοντας στην ουσιαστική προσέγγιση της μουσικής αλλά και της τέχνης γενικότερα, παρουσιάζουμε  τμήματα χαρακτηριστικών έργων του 20ου αιώνα και με την διαδραστική επικοινωνία με τα παιδιά, επιδιώκουμε το χτίσιμο ενός ειλικρινή κώδικα ανάμεσα στην τέχνη και το σκεπτόμενο κοινό.

Λουίζος Ασλανίδης, σκηνοθέτης
Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο
Guido De Flaviis, σαξόφωνο
Ηλίας Σδούκος, βιόλα
Κώστας Σερεμέτης, κρουστά
Θοδωρής Βαζάκας, κρουστά
Μαρία Κακάρογλου, stage manager

ARTéfacts ensemble

Το σύνολο ARTéfacts ensemble  ιδρύθηκε το 2007 στην Αθήνα και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση τον Ιανουάριο του 2008. Λειτουργεί με έναν βασικό πυρήνα 6 μελών και έναν σταθερό κύκλο εξωτερικών συνεργατών, μουσικών αλλά και καλλιτεχνών από διάφορους τομείς.

Επιδιώκει να ανακαλύπτει και να ερμηνεύει το σύγχρονο ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα μια νέα οπτική στην παρουσίαση του, διευρύνοντας την έννοια της μουσικής συναυλίας και εξερευνώντας τις εκφραστικές δυνατότητες της σημερινής multi-media παράστασης.

Η ευέλικτη δομή του, αλλά κυρίως η παρουσία σκηνοθέτη στον πυρήνα των μελών του, του προσδίδει ποικίλες δυνατότητες για μια πιο φρέσκια, προσιτή και πλούσια παρουσίαση του σύγχρονου ρεπερτορίου.

Το σύνολο πραγματοποιεί συναυλίες και παραστάσεις με πολυμέσα, σε διάφορες αίθουσες και φεστιβάλ στην Αθήνα, την περιφέρεια και το εξωτερικό. Στη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική του πορεία,  το ARTéfacts ensemble έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλω στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εναλλακτική Σκηνή Ε.Λ.Σ., Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Πολυχώρος AN-ART, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Κινηματογράφος «ΤΡΙΑΝΟΝ», Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ABOUT, BIOS,  Εμπρός, ΚΟΘ Underground, Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Πορτοχελίου. Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί στην Γαλλία (Στρασβούργο 2013, Ρεμς 2016), την Ουγγαρία (Βουδαπέστη 2017) και την Κύπρο (Λεμεσός 2018) 

Ειδικά για το σύνολο, έχουν συνθέσει έργα οι Maurilio Cacciatore, Στάθης Γυφτάκης, Νικόλας Τζώρτζης, Δημήτρης Ανδρικόπουλος, Balazs Horvath, Branka Popovic, Laurent Durupt, Cassandra Miller, Doina Rotaru, Cornelis de Bondt, Grzegorz Marciniak, Ofir Klemperer, Θανάσης Δεληγιάννης, Παναγιώτης Κόκορας , Εσθήρ Λέμη, Γιάννης Κυριακίδης και ο Κορνήλιος Σελαμσής. 

Τον Απρίλιο 2015 κυκλοφόρησε από την puzzlemusikτην πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο”THIVA Km102” σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. ΑΜΑΚΑ με έξι νέα έργα για ηλεκτρονικά και σύνολο, γραμμένα ειδικά για το ARTéfacts ensemble  και το πρότζεκτ “PAROL! Writing and art beyond walls, beyond borders”.

Τον Σεπτέμβρη 2016 κυκλοφόρησε και η ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης «Συγκατοίκηση» με τον Κωνσταντίνο Βήτα, σε παραγωγή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών»

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ, ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ  ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ


Χορηγοί

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας που στηρίζουν αυτό το ταξίδι στην τέχνη.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος


Βοηθοί παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Νίκη Γκόβαρη
Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Κανάρης Τσεντίδης
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Small Studio

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Designed & Developed by Small Studio